Translate

zaterdag 4 april 2015

De Bionische Man

Het menselijk brein neemt onnoemelijk veel beslissingen op een dag. Allereerst om het eigen lichaam aan te sturen, maar ook om beslissingen te nemen naar de buitenwereld. Vind ik jou aardig, wil ik met je verder, neem ik de auto of de fiets, gaan we nu naar dat feest of niet en meer van dat soort banale afwegingen. Al die oprispingen beïnvloeden elkaar, want de hersenen, de zenuwen en het ruggenmerg vormen een netwerk, waarvan alle lijnen en kruispunten met elkaar in verbinding staan. Gebeurt er op een van die wegen of kruispunten een ongeluk en moet de weg daarvoor worden afgezet, dan zoekt het verkeer een alternatieve route. En als je dat zelf niet kunt, dan doet de tomtom dat voor jou. Iets dergelijks gebeurt ook bij een hersenbloeding. We noemen dit fenomeen van de alternatieve routes ‘neuroplasticiteit’: het vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren. De term is afkomstig van twee woorden: neuron en plastic. Een neuron is een hersencel die andere cellen door middel van stroomstootjes met elkaar verbindt. Plastic is een materiaal dat makkelijk te vormen en te hervormen is. Onze hersenen bevatten zo'n 100 miljard neurons, die gedurende heel ons leven neurale circuits blijven vormen, als ze daartoe maar worden uitgedaagd.

 
Het is net als met verkeersstromen. Als die dichter worden, verbreden wij de wegen. Zo is het ook met de informatiestromen die bij ons binnenkomen en door onze hersenen worden geanalyseerd, geïnterpreteerd en omgezet in gedachten en aansturing van het lichaam. Nemen die stromen in omvang toe, doordat ons denken over een bepaald onderwerp wordt geïntensiveerd, of doordat we een bepaalde activiteit vaker beoefenen – bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument – dan maakt het lichaam automatisch meer neuronen aan. Kan dat niet op de ene plaats dan gebeurt het op een ander punt. Sommige neuronen geven de spieren van het bewegingsapparaat opdracht om zich op een bepaalde wijze te gedragen. Dergelijke boodschappers worden neurotransmitters genoemd. Een van de belangrijkste neurotransmitters is dopamine. Dopamine verzendt niet alleen boodschappen, maar speelt ook een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn acht zenuwbanen (circuits) gevonden die gevoelig zijn voor deze transmitter. Een van die circuits is vooral betrokken bij de regulatie van motoriek. Het circuit loopt van de hersenschors, waar de informatie uit de rest van het lichaam binnenkomt en wordt verwerkt, naar dieper gelegen ringvormige structuren. Onze hersenen interpreteren de input die ze krijgen van de zintuigen. Ze maken een model van de wereld. Als dat model succesvol is in het verklaren van gebeurtenissen, dan wordt het verder uitgebouwd.

 
Behalve in gedachten en concepten van de werkelijkheid wordt de binnenkomende informatie ook omgezet in beweging en handeling. Bepaalde lichaamsfuncties, zoals lopen, gaan zitten en draaien, worden gedicteerd door ritmische trillingen, die voortdurend herhaald worden. De trillingen vinden plaats in een bepaalde frequentie. Door het veranderen van die frequentie probeert het brein controle te krijgen en te houden over het gevarieerde menselijk gedrag. Bij de ziekte van Parkinson gaat iets mis met die controle. In feite wordt de controle verloren en regeert de chaos in de vorm van onbeheerste bewegingen van ledematen, stijfheid van gewrichten, rigiditeit, problemen met slikken, incontinentie, verlies van speeksel en meer motorische stoornissen. Niet alleen het menselijk lichaam bestaat uit trillingen, het hele universum en alles daarbinnen hangt aan elkaar van trillingen. Alles in het universum vibreert in een bepaalde frequentie. Die trillingen kunnen elkaar versterken en verzwakken. Deep Brain Stimulation is een dappere poging van neurologen om trillingsfrequenties in het menselijk brein te stabiliseren door middel van een pacemaker die door middel van een onderhuids snoertje is verbonden met een elektrode in de dieper gelegen hersenen. Het manipuleren van trillingsfrequenties wordt aangeduid als neuromodulation. Een tak van sport die niet alleen perspectieven biedt voor het aanpakken van de symptomen van Parkinson, maar ook allerlei mogelijkheden creëert voor andere hersenziekten en kwalen. Op 24 april begint mijn avontuur in de wereld van de frequenties, vibraties, resonantie, golven, trillingen, cycli en spectrums. Ik zal worden omgevormd tot een bionische man. Of dat sexy is, daar kom ik snel genoeg achter! Cool is het in elk geval.

1 opmerking:

  1. Een hele duidelijke en interessante uitleg, Frank. Jammer dat je het schrijft als ervaringsdeskundige...
    En ja, zo'n bionische man is wel cool! 😉

    BeantwoordenVerwijderen